
Verpleging en Verzorging / Diensten
Onze diensten
-
Wijkteams
De zorg wordt geboden vanuit kleine, wijkgerichte teams. Een wijkteam van Eerstelijnzorg bestaat uit (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden. Elk wijkteam kan alle vormen van verpleging en verzorging bieden, dag en nacht. Doordat de teams klein zijn, heeft u te maken met een kleine groep zorgverleners en wordt er een persoonlijke en vertrouwde zorgrelatie met u opgebouwd. Samen met u en uw mantelzorger(s) zorgt het wijkteam ervoor dat u zo goed mogelijk wordt ondersteund in het dagelijkse leven. Het wijkteam gaat met u in gesprek over uw wensen, behoeften en mogelijkheden. Het is belangrijk om te bespreken wat u zelf nog kunt en zelf wil blijven doen, zodat u zo lang mogelijk zelfstandig blijft en de regie houdt over uw leven. We werken daarbij ook zoveel mogelijk samen met mensen uit uw eigen omgeving: uw familie of uw sociale netwerk. De wijkteams werken ook nauw samen met andere zorgverleners uit de buurt, zoals de huisarts, apotheek, fysiotherapeut en welzijnsorganisaties.
-
De wijkverpleegkundige
Een bijzondere functie in het zorgteam, is de functie van de wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige kan samen met u vaststellen welke zorg u nodig heeft. Dit gesprek vervangt de aanvraag voor een indicatie. Ook kan de wijkverpleegkundige verder kijken dan een concrete zorgvraag en daarvoor ook samen met u en samen met de andere partijen in de gemeente zoals welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties of mensen uit de buurt die ze kent, een oplossing zoeken en u misschien doorverwijzen. Misschien een beetje zoals vroeger, maar met de middelen van nu: de Wijkverpleegkundige nieuwe stijl. Onze wijkverpleegkundigen kunnen u adviseren, begeleiden, of doorverwijzen als dat voor u de beste zorg of ondersteuning biedt. Verpleging Misschien heeft u verpleegkundige zorg nodig. U heeft misschien een wond die moet worden verzorgd, of een stoma waar u hulp bij nodig heeft, of medicijnen of misschien heeft u een infuus. Ook in die situatie kunt u rekenen op de kwaliteit die het wijkteam in huis heeft.
Het wijkteam van Eerstelijnzorg werkt nauw samen met alle disciplines van de gezondheidszorg bij u in de buurt, zoals de huisarts en apotheek. Bovendien hebben we regelmatig overleg met de specialisten van het ziekenhuis. De thuiszorg die het team van Eerstelijnzorg u biedt is dan ook vakbekwaam en specialistisch.
-
Persoonlijke verzorging
Persoonlijke verzorging betekent dat een verzorgende u ondersteunt bij het opstaan, douchen, aankleden, eten of naar het toilet gaan. Ook kan een verzorgende u begeleiden bij het omgaan met ziekte, ouderdomsproblemen en het gebruik van medicijnen. Verzorging kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld omdat u samen heeft gewerkt aan uw zelfstandigheid (bijvoorbeeld omdat u heeft geoefend om gebruik te kunnen maken van hulpmiddelen), maar het is ook mogelijk dat u langdurig ondersteuning krijgt, bijvoorbeeld als u chronisch ziek bent.
-
dagbesteding
Wij streven naar een zinvolle dagbesteding naar de behoefte van de cliënt. Onze dagbesteding richt zich op het bieden van structuur en het behoud van de eigen regie.
-
hulp bij huishouden
Eerstelijnzorg biedt ondersteuning in het huishouden als dit zelf niet meer kan worden gedaan.
-
individuele begeleiding
Eerstelijnzorg is er voor iedereen vanaf 18 jaar die is vastgelopen in het dagelijkse leven. Het kan gaan om eenzaamheid, onveilig voelen in de thuissituatie of niet kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Wij bieden begeleiding bij omgaan met financiën, wonen, leren & werken.
-
Palliatieve zorg
Als mensen zorg nodig hebben in de laatste levensfase, dan is deze zorg erop gericht om de patiënt en zijn naasten, een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. Deze intensieve zorg thuis wordt gegeven door professionele medewerkers die daardoor ook de mantelzorger kunnen ontlasten. Er is niet alleen aandacht voor de lichamelijke klachten waarmee patiënten te maken hebben. Er is ook aandacht voor de psychische, sociale en/of spirituele vragen die zich bij de patiënt en/of zijn naasten kunnen voordoen. Het verlichten van klachten is het hoofddoel van de zorgverlening en de kwaliteit van het leven staat centraal. Als het einde nadert mag u rekenen op de menselijke aandacht, liefde en warmte die onze medewerkers u willen bieden. Veel patiënten ervaren bijvoorbeeld hoe prettig een massage is, een voorbeeld van de zorg die wij in een aantal regio's kunnen geven.
-
Gespecialiseerd verpleegkundigen
Als u heeft gehoord dat u een chronische ziekte heeft, komen er veel vragen op u af. Wat houdt mijn ziekte precies in? Welke behandeling staat me te wachten? Wat gaat er veranderen in mijn dagelijks leven? Eerstelijnzorg biedt u de mogelijkheid van een huisbezoek door een gespecialiseerd verpleegkundige. Tijdens een huisbezoek kunnen we met u praten over uw ziekte en uw vragen beantwoorden. De gespecialiseerd verpleegkundige geeft advies en begeleidt u op de weg van uw leven met uw chronische ziekte. De gespecialiseerd verpleegkundige kan u ondersteunen bij uw vragen over: Diabetes, Hartfalen, Longaandoeningen, CVA, Beroerte, TIA , Parkinson, Oncologie ,Stoma zorg, Wondzorg, Reuma en meer…
-
Adviesgesprek thuis
Wanneer u een diagnose heeft gekregen, zoals bijvoorbeeld COPD, of Parkinson of kanker komen er veel vragen op u af. Om u in deze moeilijke tijd bij te staan, bieden wij ondersteuning aan in de vorm van huisbezoeken. Bijvoorbeeld als na behandeling in het ziekenhuis of polikliniek (nog) geen verpleegkundige thuiszorg nodig is, terwijl u wel vragen heeft of een steun in de rug kunt gebruiken. De verpleegkundige in het ziekenhuis kan u helpen om contact te leggen met de gespecialiseerde verpleegkundige van Eerstelijnzorg.